De start van Wetland Wonen

De vliegende start van een nieuwe woningcorporatie

“Vliegende start voor de jonge woningcorporatie Wetland Wonen Groep”, staat in mei 2000 als kop boven een persbericht van de nieuwe organisatie. Twee maanden daarvoor is Marcel Timmerman aangesteld als directeur. Vanuit Drenthe belandt hij in Vollenhove waar de nieuwe corporatie een groot aantal nieuwbouwprojecten van de drie voorgangers voortzet. De eerste directeur zou nooit meer vertrekken.

“Woningstichting Schulpenburch uit Hasselt, Woningstichting Zwartsluis en Woningstichting Brederwiede besloten in 1999 dat ze gingen fuseren. Dat had maken met de gemeentelijke herindeling die op dat moment speelde. In die tijd ontstonden Steenwijkerland en Zwartewaterland

Na een proefjaar besloten ze met elkaar door te gaan, waarna Wetland Wonen begin 2001 officieel is toegelaten als woningcorporatie”, vertelt Timmerman over de ontstaansgeschiedenis.

De natuur als goede buur

Timmerman herinnert zich de begintijd als een periode waarin de drie voorgangers ‘hun kindjes moesten loslaten’. “Het was even zoeken naar de eenheid, maar uiteindelijk waren we vrij snel één organisatie. Ook de huurders moesten wennen aan de nieuwe naam. Met de campagne ‘Wonen met de natuur als goede buur’ werkten we aan onze naamsbekendheid. We adverteerden bijvoorbeeld op de streekbussen”, vertelt Timmerman.

De erfenis

Wetland Wonen bediende in eerste instantie drieduizend huishoudens. Woningstichting DES uit Genemuiden voegde zich pas in 2008 bij de corporatie. In die eerste fase werkte Wetland Wonen aan projecten die de voorgangers al in gang hadden gezet. Veel van die bouwwerken hebben nog steeds een prominente plek in het straatbeeld. “De erfenis bestond bijvoorbeeld uit de Hof van Sonoy in Blokzijl. Daar waren we betrokken bij een complex met een restaurant en vier appartementen. Uit diezelfde tijd stamt ook de supermarkt en de appartementen in de Vierhoek.”

Primeur met thuiszorg

Dat laatste complex kende net als De Perelaar in Wanneperveen ook een andere primeur. Huurders konden daar ook een zorgcontract met Thuiszorg Oude en Nieuwe Land afsluiten. “Dat was in die tijd zeker in kleinere woonkernen nieuw. Ouderen konden daardoor langer zelfstandig wonen en hoefden niet gedwongen te verhuizen naar grote verzorgingshuizen in de regio”, vertelt Timmerman. Wetland Wonen bleef in de jaren daarna ook voor andere doelgroepen werken aan een zorgaanbod op maat.

Grote projecten

Andere grote projecten uit het eerste jaar van Wetland Wonen waren groot onderhoud in de Prinsessenbuurt in Zwartsluis, sloop en nieuwbouw van woningen in wijk Sandvoirt in Hasselt en de bouw van een complex met woningen, kinderopvang én de bibliotheek in Zwartsluis. Dat was misschien wel het eerste Kulturhus van Nederland. Ook het vervangen van 75 vooroorlogse woningen aan de Canneveltstraat in Vollenhove is een project dat Timmerman is bijgebleven.